Žampionová omáčka univerzální
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 350 g žampiónů (mohou být zahradní i krémové), pokrájených na plátky
- 3 stroužky česneku, jemně pokrájeného
- 100 ml suchého bílého vína
- (100 ml vývaru)
- 250 ml sladké smetany 33%
- 50 g parmezánu, nastrouhaného
- pár větviček tymiánu, nebo špetka sušeného
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- Na širší pánvi nechte rozpustit máslo spolu s olejem a pomalu na něm restujte všechny žampióny. Restujte je do měkka přibližně 5 minut, dokud nepovolí a lehce zezlátnou.
-
Přidejte do pánve česnek, tymián, sůl i pepř a ještě restujte dalších pár minut. Pak přidejte víno, případně vývar pokud jej máte a dál restujte, dokud se tekutina opět neodpaří a zbylá šťáva bude opět hustější.
-
Teď už zbývá jen přidat smetanu, krátce povařit, ale pozor, ne zprudka, mohla by se srazit. A jakmile dosáhne příjemné konzistence i hustoty, vmíchejte všechen nastrouhaný parmezán a můžete servírovat. Pokud doma máte nějakou čerstvou petrželku, klidně ještě pár lístečků přihoďte.