Žampionová omáčka univerzální

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 350 g žampiónů (mohou být zahradní i krémové), pokrájených na plátky
  • 3 stroužky česneku, jemně pokrájeného
  • 100 ml suchého bílého vína
  • (100 ml vývaru)
  • 250 ml sladké smetany 33%
  • 50 g parmezánu, nastrouhaného
  • pár větviček tymiánu, nebo špetka sušeného
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

  1. Na širší pánvi nechte rozpustit máslo spolu s olejem a pomalu na něm restujte všechny žampióny. Restujte je do měkka přibližně 5 minut, dokud nepovolí a lehce zezlátnou.
  2. Přidejte do pánve česnek, tymián, sůl i pepř a ještě restujte dalších pár minut. Pak přidejte víno, případně vývar pokud jej máte a dál restujte, dokud se tekutina opět neodpaří a zbylá šťáva bude opět hustější.

  3. Teď už zbývá jen přidat smetanu, krátce povařit, ale pozor, ne zprudka, mohla by se srazit. A jakmile dosáhne příjemné konzistence i hustoty, vmíchejte všechen nastrouhaný parmezán a můžete servírovat. Pokud doma máte nějakou čerstvou petrželku, klidně ještě pár lístečků přihoďte.

Vyrobil tele1 2025